Acordarea unei atentii si ingrijiri speciale pe timpul verii in ceea ce priveste animalul de companie este absolut necesara. Perioada caniculara afecteaza organismul animal la fel ca si pe cel uman, uneori urmarile zilelor insorite fiind mai accentuate la patrupede.
Cunoastem temperatura optima?
Pentru animalele de companie ce sunt crescute in apartament, proprietarul trebuie sa asigure un confort termic adecvat. Este bine de stiut ca aerul conditionat afecteaza sistemul respirator, patrudepele fiind mai sensibile la curentii de aer rece constanti. O temperatura constanta de pana in 20ºC este absolut contraindicata, animalul riscand probleme de sanatate. In cazul in care apartamentul nu este dotat cu aer conditionat, trebuie mentinut un flux de aer continuu, prin neinchiderea geamurilor complet, luand, de asemenea, masuri de preventie impotriva eventualitatii „evadarii” (plasele impotriva tantarilor fiind un exemplu bun in aceasta privinta).
Hidratarea si hranirea
De asemenea, asigurarea unei hidratari pe toata perioada zilei (in cazurile in care animalele sunt lasate singure in apartament) este extrem de importanta. In acest sens, se poate recurge la amplasarea mai multor boluri cu apa in diferite locuri din apartament. Daca, in schimb, animalul este in permanenta cu unul dintre stapani, este suficienta verificarea si reimprospatarea apei pe parcursul zilei, dar nu cu apa rece, de la frigider, ci cat mai apropiata de temperatura camerei. Apa utilizata poate fi fie de la robinet, fie apa plata (aceasta din urma putand face parte din recomandarile medicului veterinar, in anumite conditii de sanatate). In ceea ce priveste apa de la robinet, se poate apela la fierberea si racirea acesteia.
Animalelor ce locuiesc la curte trebuie sa li se asigure un spatiu umbros pentru adapostire si, de asmenea, apa la discretie.
Hranirea animalelor nu ar trebui sa sufere modificari pe perioada caniculara, deoarece animalele sunt hranite in functie de varsta si talie. Exista insa posibilitatea ca in zilele de vara animalutul sa nu aiba pofta de mancare. In aceste conditii, patrupedul trebuie hranit dimineata si seara, atunci cand, cel mai probabil, pofta de mancare a acestuia va reveni.
Plimbarea si odihna
Plimbarile zilnice vor fi efectuate fie dimineata, fie seara, evitand perioada de pranz, cand temperaturile pot trece de 30ºC, sanatatea animalului putand fi grav afectata, insolatiile fiind o problema prezenta si la prietenul patruped. Un alt aspect important in privinta plimbarilor este evitarea asfaltului foarte incalzit, acesta putand afecta pernitele, producand arsuri, uneori destul de grav.
Pentru evitarea problemelor de sanatate, dupa revenirea de la plimbare, este bine ca animalutului sa ii fie permisa o perioada de odihna inainte de a primi hrana sau apa (aceasta din urma putand fi administrata in cantitati mici, repetitiv).
In cazul in care deplasarea cu animalutul este absolut necesara, mai ales cu autoturismul personal, acesta nu trebuie lasat in masina, indiferent daca este vorba de o perioada scurta sau lunga de timp.
Deparazitarea
Deparazitarea externa nu trebuie omisa pe timpul verii, aplicarea produselor special destinate acestui scop fiind necesara o data pe luna.
Mai multe informatii despre deparazitare veti afla in urmatorul articol. Fiti cu ochii pe blogul PetABC.ro!