bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Cum se produce hrana umedă pentru animale de companie

Hrana umedă este pregătită prin amestecarea ingredientelor din rețetă și tratarea termică a acestora în recipiente închise ermetic – conserve, tăvițe sau pliculețe. În acest fel, hrana rămâne sterilă în ambalajul său pe durata de valabilitate a produsului sau până la deschidere. Aceste produse pot fi sub formă de bucățele în sos, zeamă sau gelatină, pate sau spumă.

Selectarea ingredientelor


Multe din ingredientele utilizate în producerea hranei pentru animale de companie sunt descrise ca fiind derivate sau subproduse de origine animală (sau pește). Aceste ingrediente fac parte din surplusul de origine animală din industria alimentară pentru consum uman. Exemplele de subproduse includ ficat, rinichi, plămâni și diverse făinuri. Totodată, aceste ingrediente provin de la speciile care se întâlnesc cel mai frecvent în lanțul alimentar uman.

În hrana umedă pentru animale de companie, subprodusele ajung la fabrică în formă proaspătă sau congelată. E posibil ca acestea să fie tăiate în bucăți și adăugate amestecului rețetei în mod direct sau să fie măcinate fin, amestecate cu ingrediente uscate precum cereale, modelate în benzi și apoi tăiate în bucăți de diverse dimensiuni și forme. Sunt incluse și alte ingrediente, cum ar fi uleiuri și grăsimi, vitamine, minerale, cereale, paste, semințe sau legume. Apa este de asemenea adăugată adesea ca ingredient pentru a facilita procesarea și a conferi hranei forma și textura finală.

Cântărirea și prepararea ingredientelor

Ingredientele sunt atent selecționate în conformitate cu rețeta specifică a producătorului hranei, care are o formulă concepută cu scopul de a asigura pisicilor și câinilor o nutriție completă și echilibrată și totodată de a respecta și alte cerințe ale produsului, cum ar fi diversitate, intervalul de vârstă sau de talie. Odată ce ingredientele pentru o anumită rețetă au fost amestecate, sunt introduse în conservă, plic sau tăviță. În cazul unor tipuri de hrană umedă, se mai poate adăuga un amestec de apă, agenți de îngroșare și arome pentru a forma un sos sau jeleu în timpul procesului de tratament termic.

Există mai multe tipuri sau forme diferite de hrană fabricată pentru animale de companie, incluzând hrana umedă (la conservă, plic, tăviță), uscată (prin extrudare sau coacere), presată la rece sau crudă (raw). Eticheta va indica dacă hrana este „completă” sau „complementară”. Un produs „complet” conține, în fiecare porție zilnică, toți nutrienții de care un animal de companie are nevoie pentru funcționarea sănătoasă a organismului, în timp ce produsele „complementare”, de exemplu recompensele, trebuie oferite alături de alte surse de hrană pentru a asigura nutriția completă. Metoda de producție și ingredientele folosite variază în funcție de formă.

Sigilarea și tratamentul termic

Conserva, plicul sau tăvița sunt apoi închise ermetic și introduse în procesul de tratare termică. Temperatura și durata preparării, prevăzute de asemenea prin legislație, sunt controlate atent pentru a preveni alterarea în perioada de valabilitate a produsului, precum și pentru a optimiza gustul și a proteja conținutul nutrițional necesar.

Răcirea și etichetarea

După tratamentul termic, produsele sunt răcite. Conservele sunt etichetate. Informațiile aferente produselor la tăviță sau plic sunt de obicei tipărite pe ambalajul propriu-zis.

Depozitare și distribuție

Recipientele individuale sunt ambalate în cutii sau tăvi și stocate în depozite înainte să fie expediate clienților.

Siguranța și calitatea hranei pentru animale de companie

Indiferent de forma hranei, toate tipurile de produse alimentare pentru animale de companie sunt supuse unei legislații stricte pentru a garanta siguranța și calitatea produselor. Pe lângă legislație, membrii FEDIAF respectă și Codurile de Practică aplicabile în acest sector industrial, precum Ghidul pentru hranei sigure pentru animale de companie.

Sursa: FEDIAF – Federaţia Europeană a Industriei de Petfood

https://arpac.ro/wp-content/uploads/2022/08/Logo_ARPAC_V1.png
Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie recunoaşte şi promovează importanţa şi rolul social al animalelor de companie şi susţine creşterea şi îngrijirea cu responsabilitate a acestora.
E-mail: office@arpac.ro
ABONARE NEWSLETTER