bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Mișcarea, dresajul și comportamentul

Activitatea fizică trebuie să fie parte din rutina zilnică a oricărui animal de companie pentru a-l menține sănătos, activ și în condiție fizică optimă. Pentru câini este benefică mișcarea zilnică în afara curții și/sau casei. Această activitate poate lua formă de plimbare, alergare, înot sau joc de aport cu mingea în parc.

Mișcarea

În cazul în care câinele dvs. întâmpină dificultăți de plimbare, adresați-vă medicului veterinar sau unui dresor calificat pentru a vă recomanda un dispozitiv corespunzător care să vă faciliteze plimbarea.

Pisicile care au posibilitatea să se aventureze afară sunt mai active decât pisicile de interior, care prezintă un risc mai mare de a devein supraponderale. Dacă aveți o pisică de apartament, trebuie să vă asigurați că vă alocați timp în fiecare zi pentru a o stimula să facă mișcare. În general, pentru o pisică sănătoasă, ar trebui să vă propuneți patru ședințe a câte zece minute de joacă pe zi.

Dresajul


Dresajul trebuie văzut ca un mod de a comunica eficient cu animalul dvs. de companie și de a-l pregăti să interacționeze cu succes cu mediul său, cu alți oameni și cu alte animale. Un program de dresaj ghidat de un dresor calificat ar trebui să înceapă cât mai devreme în viață.

Puii de câine și de pisică au în mod natural abilități excelente de învățare, așadar este important să începeți de la o vârstă fragedă. Dresajul continuu și consecvent este important pentru a cultiva comportamentele pozitive ale animalului dvs. de companie, deci asigurați-vă că desfășurați cu regularitate activități de dresaj pe tot parcursul vieții sale.

Comportamentul

Pe lângă activitatea fizică, este importantă stimularea mentală a animalelor de companie pentru ca acestea să fie mulțumite. Îmbogățirea condițiilor de viață și a mediului în care trăiește reprezintă o modalitate de a vă încuraja pisica sau câinele să-și manifeste comportamentele naturale. Optimizându-i mediul de viață, vă ajutați animalul de companie să aibă parte de stimulare mentală și de asemenea promovați activitatea fizică.

Există multe jucării interactive pentru câini și pisici, concepute pentru a le menține interesul. Un exemplu de jucărie interactivă ar fi un dispozitiv de hrănit interactiv sau o jucărie care distribuie hrană, care încurajează comportamentele naturale de hrănire ale animalului dvs. de companie. Aceste jucării pot să îi țină ocupați ore în șir! Atât câinii, cât și pisicile sunt vânători naturali și le face plăcere să își caute mâncarea; există multe jucării cu rolul de a ascunde mâncarea și a stimula astfel câinele să își caute în mod activ hrana. Orice cantitate de hrană oferite într-o jucărie de tip puzzle trebuie scăzută din porția zilnică a animalului pentru a nu-l hrăni în exces. Pe lângă îmbogățirea mediului prin diverse modalități de hrănire, alocați timp pentru a vă gândi la amenajarea spațiului în care trăiește animalul dvs. de companie.

De exemplu, pisicilor le place să fie la înălțime, într-un loc de unde pot ține sub observație împrejurimile. Asigurați-vă că oferiți suficiente locuri de cățărat pentru a încuraja acest comportament natural.

Combinația de mișcare zilnică, îmbogățirea mediului și dresajul consecvent pot contribui la ameliorarea problemelor comportamentale ale animalelor de companie. Numeroase probleme de comportament sunt cauzate de stres și anxietate. Este important să știți că stresul apare frecvent la animalele de companie și că în mediul lor de viață există multe elemente care nouă ni se par inofensive, dar care sunt foarte stresante pentru animalele de companie. Câteva exemple în acest sens ar fi:

  • Copiii
  • Vizitele la medicul veterinar
  • Călătoriile cu mașina
  • Tunetele și artificiile

Dacă suspectați că animalul dvs. de companie suferă de anxietate sau manifestă probleme de comportament, este important să vă ocupați de aceste aspecte cât mai din timp și să discutați cu medicul veterinar despre o strategie de gestionare.

Sursa: FEDIAF – Federaţia Europeană a Industriei de Petfood

https://arpac.ro/wp-content/uploads/2022/08/Logo_ARPAC_V1.png
Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie recunoaşte şi promovează importanţa şi rolul social al animalelor de companie şi susţine creşterea şi îngrijirea cu responsabilitate a acestora.
E-mail: office@arpac.ro
ABONARE NEWSLETTER