Deținătorii țin cont de ceea ce îi place sau îi displace animalului, precum și de propria lor perspectivă privind caracterul convenabil, prețul și diversitatea hranei pe care o oferă animalelor. Nu există o singură modalitate „corectă” de a hrăni animalele de companie, atât timp cât nevoile nutriționale ale câinelui sau pisicii sunt satisfăcute.
Hrana pentru animale de companie din comerț oferită de producătorii consacrați oferă certitudine în ce privește adecvarea nutrițională, calitatea și siguranța hranei. Există o varietate mare de rețete, variante și texturi din care puteți alege, acestea fiind și convenabil de folosit. O hrană completă pentru animalele de companie înseamnă că acea hrană a fost formulată pentru a oferi o formulă echilibrată. O astfel de hrană pentru animalele de companie satisface toate nevoile de energie, proteine, grăsimi, vitamine și minerale.
Deținătorii de animale de companie pot opta să combine hrana umedă și uscată, conform recomandărilor de hrănire de pe ambalaje, care sunt complete și echilibrate din punct de vedere nutritiv și menite să asigure amestecul preferat de stăpân și de animalul de companie cu certitudinea că se asigură animalului de companie o nutriție completă.
Pentru a se menține în formă optimă, câinii și pisicile au nevoie de hrană echilibrată care să conțină cantitatea corespunzătoare de proteine, grăsimi, carbohidrați și vitamine și minerale esențiale. Aceste elemente nutritive trebuie să fie prezente nu doar în cantitatea potrivită, ci și, în unele cazuri, în proporțiile corecte unele în raport cu celelalte pentru a asigura o hrană completă și echilibrată din punct de vedere nutrițional. Nevoile animalului de companie în ceea ce privește acești nutrienți variază pe parcursul vieții și sunt determinate de factori precum nivelul de activitate sau sedentarism al animalului, starea de sănătate, statusul reproductiv și condițiile de mediu.
Pentru a îndeplini nevoile specifice ale fiecărui animal de companie, deținătorul trebuie să asigure cantitatea necesară și echilibrul potrivit de energie și nutrienți esențiali într-un volum de hrană pe care animalul îl va consuma. Dat fiind că animalele mănâncă pentru a-și satisface nevoile de energie, pentru ca hrana să fie completă și echilibrată, toți nutrienții esențiali trebuie să fie prezenți în cantitățile corecte de aport energetic (kilojouli sau calorii). O hrană pentru animale de companie care este completă și echilibrată va include pe etichetă o mențiune în acest sens.
Unii deținători de animale de companie preferă să pregătească ei înșiși măcar o parte din mesele animalelor. Totuși, pentru că pisicile și câinii au nevoi nutriționale diferite de ale oamenilor, pentru a prepara acasă hrana pentru animalele de companie nevoie de o înțelegere aprofundată a nevoilor nutriționale specifice ale pisicilor sau câinilor, a valorilor nutritive pe care le au diferite de alimente, a interacțiunilor alimentare și a metodelor de preparare și depozitare ce pot influența biodisponibilitatea nutrienților individuali.
De exemplu, dacă nivelul de calciu din hrana pentru animale de companie este prea ridicat sau prea scăzut, acest lucru poate fi dăuna sănătății animalului. În mod similar, un aport de grăsimi gestionat incorect poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni ale pancreasului. De fapt, un studiu din 2013 realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Școala de Medicină Veterinară, a constatat că marea majoritate a rețetelor de hrană preparate în casă sunt deficitare din punct de vedere nutrițional. Cercetătorii au analizat 200 de rețete diferite de hrană de casă pentru câini disponibile pe diferite website-uri, în manuale veterinare și cărți pentru îngrijirea animalelor de companie. Rezultatele au arătat că 95% din rețete erau deficitare în ceea ce privește cel puțin un nutrient esențial, iar din 84% lipseau mai mulți nutrienți necesari.
În plus, hrana pentru animale de companie care nu respectă o formulă corespunzătoare sau nu este gătită suficient de bine poate fi contaminată cu bacterii precum E.coli sau Salmonella, care vă pot îmbolnăvi animalul de companie. Producătorii de hrană pentru animale de companie aplică măsuri de siguranță pe tot parcursul procesului de producție pentru a împiedica astfel de probleme.
Sursa: FEDIAF – Federația Europeană a Industriei de Petfood