bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Sunt dietele vegetariene sigure pentru pisici și câini?

Câinii și pisicile au nevoi diferite foarte specifice care sunt influențate de numeroase variabile, precum rasa, nivelul de activitate, vârsta, talia și sexul. Se presupune uneori că nevoile nutriționale ale câinilor și pisicilor sunt similare și că le putem oferi aceeași hrană. Acest lucru nu este adevărat; atât câinii, cât și pisicile au evoluat diferit, având o fiziologie și nevoi caracteristice fiecărei specii în parte.

O dietă vegetariană pentru pisici

Pisica este un animal strict carnivor și are nevoi nutriționale foarte precise, motiv pentru care sfătuim deținătorii să se gândească foarte bine înainte de a oferi pisicilor lor o dietă vegetariană și să se asigure că obțin recomandări de la un medic veterinar nutriționist.

dog blue bowl

Există anumite tipuri de hrană vegetariană „completă”  pentru pisici disponibile în comerț. Dacă deținătorul intenționează să ofere pisicii un astfel de produs, le recomandăm să discute această opțiune cu medicul veterinar în contextul nevoilor individuale ale pisicii sale.

Pisicile au cerințe ridicate de proteine și aminoacizi pe care organismul lor le descompune foarte rapid. Dacă resursele scad, pisicile nu vor putea să își reducă acest ritm de descompunere, ceea ce le face deosebit de sensibile în cazul carențelor.

Importanța deosebită a taurinei (un aminoacid prezent exclusiv în proteinele de origine animală) în nutriția pisicilor este foarte bine documentată. Este un nutrient esențial pentru pisici, iar un aport deficitar poate duce la orbire și/sau insuficiență cardiacă. Pisicile au o capacitate minimă de sinteză a taurinei pentru a-și satisface nevoile și, ca atare, necesită un aport din hrană, care se regăsește numai în ingredientele de origine animală. Chiar dacă sunt disponibile suplimente sintetice, acestea pot varia sub aspectul biodisponibilității și există o marjă de eroare.

Acidul arahidonic (un acid gras esențial) este un alt exemplu de nutrient de care pisicile au nevoie și care este disponibil numai în surse animale, alături de vitamina A preformată (retinol), deoarece pisicile nu pot utiliza suficiente cantități de pro-vitamina A din surse vegetale.

Pisicile au de asemenea nevoie de niveluri ridicate și constante de vitamina B12 , care se găsește în mod natural în carne.

O dietă vegetariană pentru câini

Câinii sunt omnivori și se pot adapta unei diete vegetariene bine echilibrate. Există o gamă largă de produse de hrană „completă” vegetariană pentru câini disponibile în comerț și, pentru majoritatea deținătorilor, acestea constituie modalitatea cea mai sigură de a-și hrăni câinele cu o dietă vegetariană. Din nou, recomandăm ca aceste opțiuni de dietă să fie discutate cu medicul veterinar sau cu un nutriționist pentru animale.

Dietele vegane pentru animalele de companie

Alimentele vegane (fără niciun ingredient de origine animală) trebuie verificate cu atenție de un medic veterinar sau medic veterinar nutriționist specialist pentru animale, deoarece pot fi deficitare în arginină, lizină, metionină, triptofan, taurină, fier, calciu, zinc, vitamina A și unele tipuri de vitamina B2,B3. Trebuie analizate cu meticulozitate toate detaliile pentru a asigura un nivel nutrițional adecvat și palatabilitatea hranei.

Dietele vegetariene pentru câini și pisici preparate în casă

diete vegetariene art 01

Studiile au demonstrat că erorile nutriționale sunt frecvente în dietele preparate acasă; asigurarea unei diete vegetariene echilibrate din punct de vedere nutrițional, preparată acasă, este o sarcină complicată ce necesită planificare riguroasă și o formulă specifică furnizată de medicul veterinar sau un medic veterinar nutriționist specialist – mai ales în cazul pisicilor.

Un studiu care a inclus 86 de câini vegetarieni din Germania, Elveția și Belgia a constatat că peste 50% din aceștia erau hrăniți cu diete deficitare din punctul de vedere al aportului de proteine, aminoacizi esențiali, calciu, zinc și vitaminele D și B12.

Carențele alimentare au un impact semnificativ și de durată asupra sănătății și bunăstării animalelor.

Sursa: FEDIAF – Federația Europeană a Industriei de Petfood

https://arpac.ro/wp-content/uploads/2022/08/Logo_ARPAC_V1.png
Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie recunoaşte şi promovează importanţa şi rolul social al animalelor de companie şi susţine creşterea şi îngrijirea cu responsabilitate a acestora.
E-mail: office@arpac.ro
ABONARE NEWSLETTER