Rețetele de hrană pentru câini și pentru pisici au formule diferite, deoarece câinii și pisicile au nevoi nutriționale diferite. Hrana pentru animale de companie completă și echilibrată conține toți nutrienții necesari în proporțiile corecte pentru animalul de companie.
Hrana pentru câini conține toți nutrienții de care are nevoie un câine pentru a fi sănătos, dar nu are o formulă concepută să ofere nutrienții suplimentari de care au nevoie pisicile în hrana lor. Deși pisicile și câinii aparțin ordinului Carnivore împreună cu specii precum urșii sau urșii panda giganți, comportamentul de hrănire al câinelui este omnivor, pe când pisica este un anima strict carnivor. Aceasta înseamnă că pisicile trebuie să primească anumiți nutrienți în hrană care se găsesc doar în ingredientele de origine animală.
Câinii au dezvoltat anumite trăsături metabolice care le permit să utilizeze carbohidrații și să sintetizeze anumiți nutrienți, prezenți în mod normal în ingredientele de origine animală, din surse vegetale (de exemplu, vitamina A din beta-caroten). Pisicile au nevoi nutriționale specifice pe care câinii nu le au. O hrană completă și echilibrată pentru câini poate să nu ofere pisicilor aceiași nutrienți în cantități suficiente.
Proteinele sunt necesare în hrana câinilor și a pisicilor pentru energie, creștere și regenerarea țesuturilor. Pisicile au nevoie de cantități mai mari decât câinii, atât în perioada de creștere, cât și la vârsta adultă, din cauza activității enzimatice crescute. În plus, pisicile sunt mai puțin capabile să reducă rata de descompunere a proteinelor atunci când consumă o hrană cu aport proteic mai scăzut. Din această cauză, cele mai multe tipuri de hrană pentru pisici tind să aibă un conținut proteic mai ridicat decât hrana pentru câini.
Arginina este un aminoacid, unul dintre elementele esențiale ale proteinelor. Pisicile sunt foarte sensibile chiar și la o singură masă fără arginină. În absența argininei în alimentație, azotul nu poate fi metabolizat eficient prin ciclul ureei, iar acest lucru poate cauza moartea din cauza intoxicării cu amoniu. Câinii sunt mai puțin sensibili la o hrană fără arginină și pot să folosească cel puțin parțial un alt aminoacid, ornitina, pentru a completa ciclul ureei.
Taurina este un alt aminoacid care este distribuit prin cele mai multe țesuturi ale corpului. Taurina este importantă pentru funcționarea sănătoasă a inimii, retinei, lichidului biliar și pentru anumite aspecte ale reproducerii. Pisicile trebuie să consume taurină preformată și, dat fiind că taurina nu se găsește în plante, pisicile trebuie să mănânce ingrediente de origine animală pentru a o obține. Spre deosebire de pisici, în absența taurinei din hrană, câinii sunt capabili să producă suficientă taurină din alți aminoacizi pentru a-și satisface nevoile.
Atât pisicile, cât și câinii au nevoie de vitamina A la nivel celular, ea fiind esențială pentru o vedere sănătoasă și pentru o piele sănătoasă. Pisicilor le lipsesc enzimele necesare pentru a descompune carotenoidele produse în plante și au nevoie să consume vitamina A preformată, care se găsește doar în hrana de origine animală. Câinii au pe mucoasa intestinală enzime care pot să descompună carotenoidele din plante și să le transforme în vitamina A activă. Niacina este o vitamină B esențială, necesară pisicilor și câinilor pentru sănătatea pielii și a blănii și pentru un metabolism sănătos. Dar pisicile pot să își obțină niacina numai mâncând vitamina preformată, pentru că, spre deosebire de câini, ele nu pot transforma triptofanul (un aminoacid din hrană) în niacină. Carnea și peștele sunt surse excelente de niacină. Câinii obțin niacină în două moduri, fie convertind triptofanul în niacină, fie consumând niacină preformată.
Acidul arahidonic este un acid gras esențial care joacă un rol crucial în utilizarea grăsimii și producerea de energie. Pisicile nu pot converti din plante cantități suficiente din alți acizi grași, precum acidul linoleic, în acid arahidonic, nici chiar atunci când hrana este bogată în acid linoleic, deoarece ficatul pisicii nu are suficientă activitate enzimatică.
Câinii pot să își producă propriul acid arahidonic din alți acizi grași esențiali și ca atare la câine, spre deosebire de pisică, acidul arahidonic nu este considerat un nutrient esențial.
Este important ca pisica să fie hrănită cu hrană pentru pisici completă și echilibrată pentru nevoie ei nutriționale specifice. Nevoile și deseori și preferințele de gust ale câinelui și pisicii sunt diferite. De aceea producătorii de hrană pentru animalele de companie oferă produse diferite, pentru câini pe de o parte și pentru pisici pe de altă parte. Alegând să vă hrăniți pisica cu o hrană completă și echilibrată pentru pisici (plus apă!), toate nevoile nutriționale îi sunt acoperite și puteți avea certitudinea că pisica dvs. primește în hrana ei tot ce are nevoie pentru o viață sănătoasă și activă.
Sursa: FEDIAF – Federația Europeană a Industriei de Petfood