Există beneficii bine documentate și studiate ale animalelor de companie pentru toată lumea, de la copii la vârstnici și persoane cu nevoi speciale.
Beneficii sociale
Din punct de vedere social, animalele de companie ne oferă adesea nouă, oamenilor, mijloace semnificative de a dezvolta interacțiuni pozitive cu ceilalți – fapt valabil în contexte și culturi diferite. Singurătatea este considerată una dintre cele mai mari probleme sociale a vremurile noastre, afectând toate părțile societății și toate vârstele. Există numeroase cercetări care arată rolul important pe care îl pot juca animalele de companie în reducerea senzației de izolare.
Aceste beneficii se răsfrâng adesea în comunitatea și vecinătatea mai largă. Stăpânii de câini, de exemplu, declară că se simt mai în siguranță când se plimbă sau când sunt acasă cu câinele lor. De asemenea, în cazul copiilor s-a demonstrat că cei care formează legături strânse cu animalele lor de companie dezvoltă empatie și grijă pentru ceilalți, o însușire importantă pentru adulții care vor deveni.
Beneficii emoționale
Din punctul de vedere al bunăstării mentale, s-a demonstrat că animalele de companie pot fi de ajutor când adulții se simt stresați sau deprimați. Pentru vârstnici, animalele de companie pot atenua impactul stresului cauzat, de pildă, de doliul pierderii partenerului de viață, mai ales pentru cei care au puțini prieteni apropiați. Și copiii caută compania animalelor lor atunci când sunt supărați și își percep animalele drept „prieteni”.
Beneficii de sănătate
Din punctul de vedere al sănătății generale, prezența în casă a unui animal de companie a fost asociată cu îmbunătățiri ale sistemului imunitar al copiilor, mai ales în prevenirea alergiilor. Copiii din case unde sunt câini sunt de asemenea mai activi fizic.
În cazul adulților, stăpânii de câini au și ei un nivel de activitate fizică mai bun decât persoanele care nu dețin câini, iar stăpânii de animale de companie au în general valori mai scăzute ale tensiunii, trigliceridelor plasmatice și colesterolului. Totodată, adulții mai în vârstă care dețin animale de companie necesită mai rar vizite la medic.
Beneficii pentru persoanele cu nevoi speciale
Animalele de companie s-au dovedit benefice și în contexte specializate precum sălile de clasă, aziluri și circumstanțe medicale. De asemenea, există din ce în ce mai multă acceptare și înțelegere privind beneficiile asociate aducerii câinelui la locul de muncă.
Câinii utilitari îi ajută pe cei ce au o serie de dizabilități fizice precum nevăzătorii, cei cu probleme de mobilitate și chiar cei ce au nevoie de detecție medicală, de pildă anunțând un atac convulsiv. Deținerea unui animal de companie s-a dovedit de asemenea benefică în sindromuri precum autismul, dar și afecțiuni psihiatrice mai grave.
Beneficii financiare
Din punct de vedere financiar, anchetele privind sănătatea efectuate în Marea Britanie, Germania și Australia au arătat că beneficiile de sănătate conferite deținătorilor de animale de companie pot genera economii de milioane de dolari în cheltuielile sistemelor naționale de sănătate.
Sursa: FEDIAF