Europenii sunt mari iubitori ai animalelor de companie. În Europa trăiesc mai bine de 300 de milioane de animale de companie, iar cele mai comune sunt pisicile. Acestea sunt la fel de apreciate și în România, dovadă că avem 4,38 milioane de pisici, iar aproape jumătate (45%) dintre gospodării au cel puțin o pisică sau un câine.
Pentru că le îndrăgim atât de mult și ne dorim ca acestea să fie sănătoase, este important să știm că unul dintre factorii cei mai importanți în menținerea stării de bine a pisicilor este nutriția și monitorizarea constantă a greutății acestora. Pentru a afla mai multe despre prevenirea obezității, cum putem afla dacă pisica noastră are o greutate corectă, dar și cum am putea să prevenim creșterea în greutate, Dr. Alexandra Manasia, Secretar General ARPAC – Asociația Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie, a discutat cu prietenii de la cupisici.ro.
De ce este important să monitorizăm greutatea animalelor de companie, a pisicilor?
Asemănător oamenilor, animalele de companie sunt și ele predispuse obezității. Nu numai în Europa, ci în întreaga lume, un număr semnificativ de animale de companie suferă de afecțiuni legate de supraponderabilitate și obezitate, de aici și nevoia de a preveni astfel de complicații. Monitorizarea greutății, împreună cu hrănirea corectă sunt două acțiuni care pot influența semnificativ starea de sănătate a companionilor noștri.
Ce presupune monitorizarea greutății și cum putem face acest lucru?
ARPAC (Asociația Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie) a lansat recent Nutrition HUB, cel mai amplu material de nutriție dedicat stăpânilor de câini și pisici. Aici, deținătorii de animale de companie, și nu numai, pot găsi informații utile despre nevoile nutriționale ale pisicilor, ce obiceiuri de hrănire este recomandat să dezvolte, cum să monitorizeze greutatea acestora, recomandări despre diferite tipuri de diete, cât și curiozități despre cum a apărut hrana pe care o oferă piscilor. HUB-ul este în continuă dezvoltare, prin urmare îi invităm pe deținătorii de animale să consulte.
În ceea ce privește monitorizarea greutății, HUB-ul oferă acces la un instrument util deținătorilor de pisici, graficul de evaluare a scorului corporal. Spre exemplu, dacă observăm cu ușurință coastele, coloana vertebrală și oasele, lipsa masei musculare, lipsa grăsimii sub piele, acestea sunt primele indicii că pisica noastră este sub greutatea corporală ideală. La polul opus, în cazul în care coastele, coloana vertebrală și oasele sunt greu de simțit sub stratul gros de grăsime, nu se obervă deloc talia, iar în partea inferioară spatelui și cozii sunt zone de grăsime vizibile, atunci există posibilitatea să avem de-a face cu o pisică obeză. În ambele situații, recomandăm o discuție cu medicul veterinar, pentru a vedea cauzele pentru care pisica nu asimilează sau anumite recomandări pentru a controla greutatea corporală, în caz de obezitate.
Vă invităm să citiți continuarea articolului pe blogul cupisici.ro.