bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Blog

NoutatiToamna se numără…căpuşele

8 mai 2020

Pentru fiecare proprietar de animal de companie trebuie sa devina o obisnuinta deparazitarea interna si externa a acestora. Din momentul in care ne decidem ca achizitionam un animal de companie trebuie sa luam in considerare tot ceea ce insemna ingrijirea acestuia, incepand cu ingrijirea zilnica, pana la vaccinarile anuale.

CAND si CUM trebuie sa deparazitezi animalul de companie. Sfaturi oferite de Dr. Med. Vet. Raluca Nae

Din primele luni de viata a animalutului nostru, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Vaccinarile puiutilor sunt necesare pentru protejarea acestora impotriva bolilor ce ii pot afecta, fie ca este vorba de canide, fie de feline. Aceste vaccinari  se fac dupa un protocol prestabilit, in functie de varsta. De asemenea, este bine de retinut ca vaccinarea se face dupa o prealabila deparazitare interna, pentru a ne asigura ca animalutul nostru nu are infestatie parazitara interna. In cazurile in care acestea exista, vaccinul nu poate fi administrat pana cand starea de sanatate a animalului nu este in parametri fiziologici. In astfel de cazuri se recomanda un rapel al deparazitarii interne la 7-14 zile de la prima administrare si reevaluarea prin examen parazitologic pentru confirmarea diagnosticului de clinic sanatos. Doar in acest moment se poate trece la vaccinarea animalului.

De asemenea, inaintea fiecarei vaccinari o anamneza (istoric al starii de sanatate) si un examen clinic sunt necesare, deoarece vaccinul nu se poate administra unui animal cu starea de sanatate afectata, existand posibilitatea ineficacitatii vaccinarii. In astfel de situatii, intai se asigura revenirea organismului la o stare de sanatate generala buna.

Vaccinarile obligatorii ale puilor se vor face in intervalul de varsta de 6-12 saptamani in cazul cainilor si 7-14 saptamani in cazul pisicilor. Dupa aceasta perioada, vaccinarea se va face anual.

Deparazitarea externa, pentru protectia impotriva capuselor, puricilor, tantarilor, se poate efectua prin doua moduri, de cele mai multe ori combinate (fiind, de altfel, si varianta cea mai sigura pentru o protectie inalta). Deparazitantele extern se prezinta fie sub forma de solutii externe, ce se aplica, in functie de greutate, pe zona cefei direct pe piele, o data pe luna. Acestea se vor aplica la 3-4 zile dupa baie, pentru a se permite pielii sa isi refaca protectia naturala. Se recomanda ca animalul nu fie lasat sa se igienizeze singur in zona de aplicare cateva ore, deoarece exista riscul unor intoxicatii in cazul in care substanta respectiva este ingerata (acest fapt fiind mai des intalnit in cazul pisicilor).

A doua modalitate a deparazitarii externe este reprezentata de zgarzile antiparazitare, care, de asemenea, variaza in functie de talia animalului. Un factor important in alegerea zgarzii potrivite este perioada de protectie oferita. Din acest punct de vedere, exista zgarzi ce ofera protectie pe o perioada de o luna de zile (fiind astfel necesara schimbarea lunara a acestora) si zgarzi ce ofera protectie 5-6 luni de zile.

In alegerea unei zgarzi trebuie tinut cont, pe langa perioada de actiune, si de ce protectie ofera (putand fi doar impotriva capuselor si puricilor sau impotriva capuselor, puricilor si tantarilor – acestea din urma fiind de preferat pentru evitarea eventualelor infestatii cu Dirofilaria spp, parazit ce determina boala numita dirofilarioza, letala pentru patrudepe). Un alt factor in alegerea zgarzilor antiparazitare este reactia animalului la substantele active, putand exista riscul de aparitie a alergiilor.

In prezent se ofera proprietarilor optiunea unei deparazitari interne si externe combinate, sub forma de comprimat, cu o actiune de 6 luni de zile. Insa, trebuie mentionat ca aceasta metoda nu exclude necesitatea unei zgarzi antiparazitare.

Daca se opteaza pentru o deparazitare interna simpla, comprimatele antiparazitare se administreaza binanual (una dintre ele fiind necesara inaintea vaccinarii anuale). In cazul unei infestatii, se recurge la rapel al deparazitarii interne si reexaminare parazitologica, pentru confirmarea diagnosticului de clinic sanatos.

In concluzie, daca avem un animal de companie, trebuie sa respectam schemele de vaccinare a puilor si vaccinarea anuala a patrupedului nostru, deparazitarea interna bianuala si deparazitarea externa (solutii aplicate pe zona cefei si zgarzi antiparazitare) pentru a asigura animalului nostru de companie o protectie cat mai buna si eficienta.

https://arpac.ro/wp-content/uploads/2022/08/Logo_ARPAC_V1.png
Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie recunoaşte şi promovează importanţa şi rolul social al animalelor de companie şi susţine creşterea şi îngrijirea cu responsabilitate a acestora.
E-mail: office@arpac.ro
ABONARE NEWSLETTER