A avea un animal de companie aduce o serie de beneficii in viata fiecaruia dintre noi. Pentru a afla ce inseamna prezenta unui animal de companie in viata unui copil, va invitam sa cititi articolul-interviu pregatit in cadrul programului educational ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie, realizat cu sprijinul Mihaelei Zaharia, psiholog si specialist PetABC.ro.
Copilul.ro: Care sunt beneficiile pe care le aduc animalele de companie copiilor (inclusiv in cazul copiilor timizi)?
Psiholog Mihaela Zaharia: Beneficiile pe care le aduc animalele de companie copiilor sunt multiple.
In primul rand, copilul nu se mai simte singur nici atunci cand este singur, avand mereu pe cineva alaturi. Ca urmare, nici nu ii va fi frica sa ramana singur mai ales pe perioade scurte si va avea mai usor incredere in el fiindca va fi impreuna cu „prietenul lui”.
Cand se simte trist sau suparat are pe cine sa ia in brate, are cui ca ii vorbeasca si sa se simta ascultat astfel incat sa se simta bine mai repede. Fetita mea spunea ca de cand are caine (de la 7 ani) viata ei e mai frumoasa. De asemenea, atunci cand este furios, copilul se poate calma mangaind sau „stand de vorba” cu animalul lui.
Copilul se va simti acceptat in orice conditii. Chiar si atunci cand el se va simti vinovat ca a luat o nota mica sau ca a fost obraznic sau ca a facut vreo greseala.
Apoi, copilul are o alta fiinta vie in grija. Afla cum e sa fie responsabil: animalul lui trebuie hranit cu mancare adecvata la anumite ore, trebuie scos afara, trebuie dus la medic pentru vaccinuri si controale periodice, locul lui trebuie pastrat curat etc.
Copilul va invata mai usor sa accepte regulile pentru ca va vedea cat sunt de importante. Orice animal are de respectat niste reguli si in privinta regimului de viata (ore de somn, iesit afara, exercitii fizice, tip de hrana etc.) si de educatie (nu are acces in anumite zone, nu are voie sa faca anumite lucruri etc.)
Fiind insotit de animalul lui, cam orice achizitie a copilului poate fi facuta mai repede: mers singur, mancat singur, spalat, stat singur in casa, iesit afara, vorbit cu oameni straini, chiar si citit deoarece copilul este mult mai motivat sa ii „citeasca” animalului sau fiindca acesta nu il critica, nu il corecteaza, nu il grabeste, si fireste, „intelege” intotdeauna.
In cazul copiilor timizi, dupa ce acestia creeaza o legatura de atasament cu animalul lor, sunt mai dispusi sa raspunda intrebarilor strainilor, sa dea informatii, sa isi laude animalul, sa le arate poze cu el alora (adulti sau copii) si in anumite cazuri chiar sa abordeze straini din proprie initiativa spre binele animalului lor (sa ceara niste apa la un restaurant pentru caine, de exemplu).
Copilul.ro: Care este diferenta dintre copiii care au avut animale de companie si ceilalti?
Psiholog Mihaela Zaharia: Prima comparatie e ca cei care nu au avut animale de companie si le-au dorit. Nu stiu prea multi copii care sa nu isi doreasca un animal de companie. Chiar si cei care au fobie de un anumit animal isi doresc unul, de alt fel, dar uneori chiar de acelasi fel. De exemplu, le e frica de caini, dar isi doresc orice alt animal (o pisica, o broasca etc.) uneori chiar tot un caine, dar mic si pufos.
Cititi continuarea pe site-ul Copilul.ro.
Foto credit:Designed by Bearfotos / Freepik